Bugün, 19 Mayıs 2024 Pazar

İş akidleri sonlandırılan sözleşmeli memurlar’Ankara'ya çıkartma yaptılar

İş akidleri sonlandırılan sözleşmeli memurlar’Ankara

KANAYAN YARA: 5393

KANAYAN YARA: 5393

Is akidleri sonlandirilan sözlesmeli memurlar’dan yaklasik 10 kisilik bir gurup haklarinin arama talebiyle Ankara’ya bazi Siyasi Parti Genel Merkezlerine Milletvekilerine  ve STK Genel merkezlerini ziyaret ederek  sorunlarina çare aradilar.

Is akidleri sonlandirilan sözlesmeli memurlar’dan yapilan açiklamaya göre

5393 sayili Belediye Kanununun 49 uncu maddesi kapsaminda istihdam edilen belediye sözlesmeli memurlarinin baslari dertten kurtulmuyor.

Kimisi 7 yillik kimisi 1. yilinda olan belediye sözlesmeli memurlari, her sene aralik ayinin gelmesinden muzdarip. Zira, tek tarafli imzalanan Is Akdi Sözlesmesi’nin fesih edilmesi veya yenilenmemesi olasiligi bile görevini ifa etmeye çalisan sözlesmeli memurlarinin hâletiruhiyesini bozmaya yetiyor.

Özellikle 31 Mart 2019 yerel seçimlerinin akabinde, gerek el degistiren gerekse ayni partinin farkli belediye baskanlarinin görevi devralmasindan sonra gelisen süreç, çalisanlarin is hayatini zora sokmus durumda. Yaklasik 1.400 sözlesmeli memurun sözlesmesi ya feshedildi ya da yenilenmedi. Görevini ifa etmeye çalisan yaklasik 20.000 sözlesmeli memur da ayni sanciyi her yil çekmekte.

Ayrica 696 Sayili KHK ile kadro sözü verilen belediye isçileri de yine bu süreçten nasibini alanlar arasinda. Sadece Adana’da yaklasik 400 belediye sözlesmeli memurun Is Sözlesmesi yenilenmezken yaklasik 2.500 civarinda sirket çalisani da kapi disina itildi. ISMEK olarak bilinen Istanbul BSB Meslek Edindirme Kurslarin da çalisip evlerine ekmek götürme derdinde olan egitmenlere de yine bu minvalde yol gösterilmis durumda.

Ankara, Mersin, Usak, Antalya, Afyon, Kahramanmaras, Kastamonu, Ordu, Giresun, Sivas, Diyarbakir ve daha nice il ve ilçede ayni durum fazlasiyla söz konusu.

Is akidleri sonlandirilan sözlesmeli memurlar önce yasal haklarini mahkemeye tasiyor sonra da haklarinda verilecek kararin biran önce verilmesini bekliyor. Idare mahkemelerinin yogunlugundan ötürü davalarin sonuca baglanmasi 1 yili bulurken, sonucu lehine açiklanan birçok magdur belediye baskanlarinin keyfi uygulamasina maruz kalip görevine hemen baslatilmiyor. Kisacasi mahkeme karari da çözüm olmuyor. Yine ayni sekilde 696 Sayili KHK‘ ya tabi iken isinden olan isçiler için de durum farksiz degil: 8 brüt maas ile ise geri alinmiyorlar.

Yasanan bu magduriyetlerden dolayi Antalya Büyüksehir Belediyesi’nce mobbinge maruz kalan Alev ASLANGIRAY kardesimiz kalp krizi sonucu vefat etmis, Mersin Büyüksehir Belediyesi tarafindan isinden edilen 2 çocugu engelli bir vatandasimiz ise Mersin BSB önünde kisa süreli eylemi sonucunda sesini duyurmus ve valilik tarafindan kendisine sahip çikilmistir. Özellikle Adana BSB ile zirve yapan bu süreç maalesef AK Partili birçok belediyede de yasanmaktadir.

Kamuda istihdam edilen, belediyeler disindaki tüm sözlesmeli memurlar, sözlesmelerini ilgili bakanliklar düzeyinde imzalarken belediyelerde durum farkli isliyor. Özerk bir yapiya sahip olan yerel yönetimler, özerkligin yaninda keyfi uygulamalari da icra etmekten geri durmuyor.

Kamuda yasanan bu dualitenin son bulmasi için mücadele eden Belediye Sözlesmeli Memurlari Platformu da dertlerini anlatmak için kapilari asindirmaya devam ediyor. Geçtigimiz Subat ayinda Ankara’da bir araya gelen 10 kisilik temsil grubu, birtakim temaslarda bulunmus, sorunun çözümü için gerekli görüsmeleri yapmislardi.

Ankara’da MEMURSEN Genel  Baskan Yardimcisi ayni zamanda Bem-Bir-Sen Genel Baskani Levent USLU ile bir araya gelen temsil grubu, baskandan, mücadeleye destek sözü almislardi.

 Ardindan KAMUSENGenel Baskani Önder KAHVECI ile görüsüp sorunlarini dile getiren heyet ve her iki konfederasyonun bir araya gelecegi basin açiklamasi için söz almislardi.

 Sorunun çözüm merkezi olan Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne de çikarma yapan ekip, MHP milletvekilleri Baki SIMSEK ve Olcay KILAVUZ, AK Parti milletvekili Haci Bayram TÜRKOGLU, CHP milletvekili Ayhan BARUT ile görüstükten sonra MHP Yerel Yönetimlerden sorumlu genel baskan yardimcisi SadirDURMAZ’i da ziyaret etmislerdi. Akabinde Cumhurbaskanligi Yerel Yönetim

Politikalar Kurulu Üyesi Refik TUZCUOGLU’nu ziyaret ederek Ankara temaslarini sonlandirmislardi.

Pandemi yasaklarinin kalkmasi ile kiyimin en fazla oldugu Adana’da eylem yapan MEMURSEN, magdurlarin hakkini meydandan bir kez daha dile getirdi. 13 Haziran’da Istasyon Meydani’nda haklarini aramak için Türkiye’nin farkli illerinden çok sayida katilimci eylemde hazir bulunmuslardi.

Yapilan onca ziyaret, gerçeklestirilen eylem ve daha da önemlisi günümüz teknolojisinin sonucu olarak ortaya çikan twitteraleminde seslerini duyurmalari bile onlara yetmedi. Zira haftada 2 kez sosyal medya etkinligi düzenleyen magdurlar seslerini hem Cumhurbaskani Sn. Recep Tayyip ERDOGAN’ a hem de devletin üst kademelerine duyurmaya çalistilar. Atilan milyonlarca twite karsilik bulamayan magdurlar verdikleri mücadelede pes edecege benzemiyorlar.

Özellikle bagli olduklari Çevre ve Sehircilik Bakani Sn. Murat KURUM ile Aile, Çalisma ve Sosyal Hizmetler Bakani Sn. Zehra Zümrüt SELÇUK’ a ulasmaya çalisiyorlar ama nafile.

2014 yilinda yürürlüge giren ancak sonuçlari beklenildigi gibi olmayan yerel yönetimler yasasinin, yeniden düzenlenmesi için hazirliklarin tamamlandigi ve önümüzdeki süreçte meclis gündemine gelmesi bekleniyor. Yerel Yönetimler Yasasi’nda kendilerine yer verilmeyi bekleyen belediye sözlesmeli memurlari ve isçiler yasanin biran önce meclisten geçmesini umut ediyorlar.

Yine bir aralik ayinin arefesinde olan belediye sözlesmeli memurlari yasadiklari sorunun son bulmasi için kadro veya is güvencesi istiyorlar.



Anahtar Kelimeler: KANAYAN YARA 5393
  • Pazar 32 ° / 18.5 ° Güneşli
  • Pazartesi 32.1 ° / 19.2 ° Güneşli
  • Salı 32.5 ° / 20.1 ° Güneşli